Kemikalieinspektionens logotyp
column.gif (842 bytes)

Teknisk beskrivning av ämnet


tillbaka

In English

 

Kokosamidopropylbetain  (2007)

 

        

 
CAS-nr 61789-38-6
Ammonium-N-(karboximetyl)-N,N-dimetyl-3-kokosamido-propylklorid
Synonym
Ammoniumkokosamido-propylbetainklorid
 
CAS-nr 61789-39-7
Natrium-N-(karboximetyl)-N,N-dimetyl-3-kokosamido-propylklorid
Synonym Natriumkokosamido-
propylbetainklorid

CAS-nr 61789-40-0
N-(karboximetyl)-N,N-dimetyl-3-kokosamidopropylhydroxid
Synonym Kokosamidopropylbetain
N-Kokosamidopropyl-N,N-dimetylglycinhydroxid inre salt
 
Fysikaliska data
Smältpunkt: 260-320 °C
Kokpunkt: 600-730°C
Ångtryck: 0,2.10-9 kPa
Vattenlöslighet:
>10 g/l (20°)


Kokosamidopropylbetain är ett vitt till blekgult fast ämne som dock nästan alltid säljs i ca
30 % vattenlösning. Det innehåller en lipofildel bestående av kolvätekedjan från kokosfettsyran och en hydrofildel bestående av det kvartära inre saltet. Kvävet i betain är alltid kvartärt, dvs. bundet till fyra andra atomer. Detta gör att ämnet i sur lösning fungerar som en katjontensid medan det i alkalisk lösning fortfarande utåt inte bär någon nettoladdning utan behåller sitt inre salt, det bildar inte en negativt laddad jon. Ämnet är ett amfotärt ämne som alltså inte fungerar som zwitterjon.  I den laddningsbärande delen finns aminosyran glycin och namnet betain kommer av att trimetylglycin först utvanns ur sockerbetor.

Ämnet framställs genom att fettsyror från kokosolja bildar en amid med dimetyl-aminopropylamin. Kokosfettsyror har kolkjedjelängder på mellan 8 och 18 kolatomer, dock innehåller det mest C12-fettsyra. Till kokosamidopropylaminen adderas sedan en karboxylgrupp med hjälp av natriumkloracetat, vilket gör aminokvävet kvartärt. Förutom en 20-40 % vattenlösning av det önskade ämnet bildas bland annat cirka 5 % natriumklorid vars joner kommer att bilda motjoner till det kvartära kvävet och syran. Produktionen av kokosamidopropylaminbetain i Västeuropa var 2002 cirka 59 000 ton medan USA producerade 18 000 ton och Asien cirka 10 000 ton år 2004.

Ämnet är ett ytaktivt ämne som anses vara särskilt milt mot huden och användningen har ökat betydligt under senare år. Hälften av all  kokosamidopropylaminbetain används för tillverkning av kosmetiska produkter som schampo, duschgel, flytande badtvål och en mängd liknande hygienprodukter, särskilt för barn eftersom det inte svider i ögonen. Den andra hälften går till olika rengöringsmedel som kommer i kontakt med huden, t.ex. handdiskmedel och kontaktlinsvätska.
 

 

sidtopp


Kontaktperson: Margareta Östman,  08-519 411 62
Kemikalieinspektionen Box 2, 172 13 SUNDBYBERG, kemi@kemi.se
08-519 411 00* fax 08-735 7698