|
| |
 |
| CAS
no 122-99-6 |
Synonymer
Etylenglykolfenyleter Etylenglykolmonofenyleter
Fenoxietanol Glykolmonofenyleter |
| Fysikaliska
data |
| Smältpunkt:
11-14 °C |
| Kokpunkt:
2340 °C |
Ångtryck:
0.0013 kPa vid 20 °C |
|
Vattenlöslighet: 27 g/l |
|
Vid rumstemperatur är 2-fenoxietanol en klar och färglös oljig vätska
med svagt aromatisk lukt. Ämnet har en låg till måttlig löslighet i
vatten och en måttlig flyktighet.
2-fenoxietanol tillverkas genom en reaktion mellan fenol och etylenoxid
under förhöjt tryck och temperatur. Produktionen i EU är mellan 10 000
och 50 000 ton per år.
Ämnet förekommer naturligt, t.ex. i sekret från dominanta kaninhannars
kindkörtlar. Sekretet gnids av på omgivande föremål och har i en
vildpopulation syftet att vidmakthålla den hierarkiska dominansen. Då
man inte tror att 2-fenoxyetanol i sig uppfattas av kaniners luktorgan
har det föreslagits att ämnet verkar som ett fixativ (kvarhållande
verkan) som gör att luktämnen doftar under en längre tidsperiod.
Den huvudsakliga användningen av 2-fenoxyetanol är som
lösnings/spädningsmedel och hjälpkemikalie i färgningsmedel, tryckfärg,
harts, i organiska synteser av mjukgörare, i färgborttagningsmedel, i
läkemedel och kosmetika. Ämnet fungerar i både vattenbaserade och
lösningsmedels-baserade färger. I färger sänker ämnet temperaturen för
filmbildning och påverkar färgens flytbarhet, seghet, intensitet och
lyster. 2-Fenoxyetanol har en hög inträngningsförmåga och används i
rengöringsmedel, kosmetika och hudsalvor. I parfym används
2-fenoxyetanol för att minska avdunstningshastigheten av doftämnen så
att produktens doftverkan vidmakthålls en längre tid (s.k. fixativ
funktion).
Ämnet används även i biologiskt verkande produkter såsom
konserveringsmedel, baktericid, svampmedel, insektsrepellent och i
bedövningsmedel. Funktionen som bedövningsmedel används på fiskar som
tillfälligt behöver hanteras utanför vatten, t.ex. i samband med
veterinärbehandling eller konstgjord befruktning (fiskodling).
Användningsområden i Sverige för 2-fenoxietanol är stort. Dominerande
användningar är i kyl-, smörjmedel för metallbearbetning,
rengöringsmedel, kosmetikatillverkning, diverse vattenbaserade
bindemedel och i konserveringsmedel.
|