Kemikalieinspektionens logotyp
column.gif (842 bytes)

Teknisk beskrivning av ämnet


tillbaka

In English

 

1,2,3-Propantriol  (2006)        

 
NÅGRA UPPGIFTER
Cas-nr: 56-81-5
Synonymer: Glycerol, glycerin, E422
Fysikaliska data:
Smältpunkt: 18 °C
Kokpunkt: 290 °C
Ångtryck: 0,33 Pa
(50 °C)
Vattenlöslighet: fullständigt blandbar

1,2,3-Propantriol är en trevärd alkohol. Det är en klar, trögflytande, vätska med söt smak. Den har låg flyktighet och hög kokpunkt eftersom molekylerna vätebinder kraftigt till varandra. 1,2,3-propantriol är hygroskopiskt, vilket betyder att den har förmåga att uppta och avge vattenånga. Den kan absorbera vattenånga ur luften med upp till 50 % av sin vikt. Den är helt blandbar med vatten, men olöslig i opolära lösningsmedel. Namnet glycerin avser den renade handelsprodukten som innehåller mer än 95 % glycerol.

Alla animaliska och vegetabiliska fetter och oljor består av estrar mellan 1,2,3-propantriol och fettsyror, s.k. glycerider. 1,2,3-propantriol utvinns genom att spjälka fetter till fettsyror och 1,2,3-propantriol. Det erhålls som biprodukt vid framställning av tvålar (fettsyrasalter). Ämnet erhålls numera även vid framställning av rapsmetylester (RME) som är en ersättning för dieselolja. Sedan 1949 sker produktionen också genom syntes från propen. Propen kloreras och hydrolyseras till 1,2,3-propantriol. I nyare metoder oxideras propen eller propenoxid direkt med syre eller väteperoxid.

Användningen av glycerol i världen år 2004 var drygt 300 000 ton. Ämnet används i nästan alla branscher. Den största enskilda användningen är för tillverkning av alkydhartser som ingår i bl.a. färger. I livsmedelsindustrin används ämnet bl.a. som lösningsmedel, fuktbevarande medel, sötningsmedel och för att förhindra kristallisation av socker. Ämnet eller derivat av ämnet är en vanlig ingrediens i läkemedel. I kosmetik ingår 1,2,3-propantriol för att hålla skinnet mjukt och som fuktningsmedel. I tobakstillverkning sprutas ämnet på bladen innan de strimlas och packas. Det hjälper då till att bevara fukten och påverkar rökverkets förbränningshastighet. Vid tillverkning av uretanskum kan flera OH-grupper i 1,2,3-propantriol reagera och ge en tvärbunden polyuretan. Denna användning ökar. 1,2,3-Propantriol används också som smörjmedel vid tillverkning av livsmedel, läkemedel och kosmetik. Det används också för smörjning i pumpar för bensin och benzen eftersom det inte löser sig i kolväten. Det är vidare ett utgångsmaterial för tillverkning av sprängämnen, nitroglycerin.

I Sverige används ren 1,2,3-propantriol främst vid tillverkning av livsmedel, hygieniska och kosmetiska produkter. Det ingår också i många smörjmedel, avisningsmedel och används som värmeöverföringsmedel. Det är en godkänd livsmedelstillsats, som har beteckningen E422.

 

sidtopp


Kontaktperson: Margareta Östman,  08-519 411 62
Kemikalieinspektionen Box 2, 172 13 SUNDBYBERG, kemi@kemi.se
08-519 411 00* fax 08-735 7698